Beste wifi versterkers (alle soorten)
De meeste huishoudens hebben minstens één wifi versterker nodig omdat het bereik niet ver genoeg komt. Maar er zijn tegenwoordig veel soorten wifi versterkers te koop. Daarnaast is de traditionele wifi versterker erg verouderd.
Op deze pagina staan alle soorten wifi versterkers op een rij. Ook is uitgelegd hoe ze precies werken. Zo kan je de beste wifi versterker voor jouw huishouden selecteren.
Alle soorten wifi versterkers
Een wifi versterker is nodig als de verbinding regelmatig wegvalt of niet ver genoeg reikt. Dat kan komen omdat je bijvoorbeeld ver van de wifi router staat of het wifi signaal belemmerd wordt door muren en vloeren.
Er zijn veel soorten wifi versterkers te koop. Lees hieronder het precieze verschil tussen hoe alle soorten wifi versterkers werken. Zo kan je de beste oplossing kiezen voor jouw situatie.
Bekijk alle soorten wifi versterkers:
Access point | Beste als je kabels aanleggen niet erg vind Minste last van storing en hoogste snelheden (maar kabel aanleggen is vereist) | |
---|---|---|
Mesh wifi | Beste wifi versterker als je genoeg budget hebt Meerdere stations die samen zorgen voor één groot wifi netwerk met veel capaciteit Ook bekend als multiroom wifi | |
Powerline wifi | Beste wifi versterker als je een makkelijke oplossing zoekt met goede prijs-kwaliteit verhouding Veel minder last van storing dan bij standaard wifi versterkers | |
Wifi versterker | Beste wifi versterker als je de goedkoopste oplossing zoekt Ook bekend als wifi repeater en wifi booster |
Verschillen tussen wifi versterkers
Hieronder staan het verschil tussen alle wifi versterkers uitgelegd.
Goedkope oplossing
De standaard wifi versterker is de oudste en goedkoopste oplossing. Versterkers worden soms wifi repeater (of booster) genoemd. Dat is namelijk precies wat ze doen: het wifi signaal herhalen (repeaten). Dit nieuwe herhaalde signaal versterkt dus het oude signaal.
Een normale wifi versterker heeft hierdoor één groot nadeel. Door alles te herhalen houdt de versterker het wifi kanaal bezet, waardoor alle andere apparaten moeten wachten. Dit veroorzaakt veel vertraging, en als er genoeg apparaten zijn zelfs storing. Een versterker-op-versterker constructie is daarom al helemaal geen goed idee.
Wifi versterkers kunnen nog steeds gebruikt worden, maar de techniek is dus flink verouderd. Vroeger werd er namelijk veel minder intensief gebruik gemaakt van wifi. De wifi capaciteit dat een huishouden vandaag de dag nodig heeft kan een standaard versterker niet meer goed ondersteunen.
Koop alleen een standaard wifi versterker als je de goedkoopste oplossing zoekt. Plaats de versterker op de beste plek en hou er rekening mee dat het wifi niet erg snel zal zijn. In alle andere gevallen is deze wifi versterker zonde van je geld en kun je beter kiezen voor een moderner alternatief op deze pagina (vaak voor bijna hetzelfde geld).
Bekijk de beste wifi versterkers:
Beste prijs-kwaliteit
Met powerline wifi kan je elk stopcontact omtoveren tot wifi toegangspunt. De powerline adapters zullen het wifi verkeer via het stopcontact doorsturen naar de router. Deze onderliggende vaste verbinding zorgt voor een betrouwbaar wifi netwerk dat hoge snelheden aan kan. Dit is dus vele malen beter dan een standaard wifi versterker, voor ongeveer dezelfde prijs!
Powerline wifi is daarnaast erg eenvoudig te installeren. Lees meer over powerline wifi.
Bekijk deze powerline wifi adapters:
Beste draadloze oplossing
Heeft powerline wifi last van storing in jouw huis? Dan kan je met mesh wifi één groot draadloos netwerk maken. Mesh wifi bestaat namelijk uit meerdere stations die met elkaar verbonden zijn via een zogenoemd ‘backhaul’ netwerk. Via dit onzichtbare - volledig draadloze - netwerk wordt het wifi verkeer doorgestuurd naar je router.
Deze nieuwe techniek heeft veel meer wifi capaciteit dan een standaard wifi versterker. Daarom is dit de beste opvolger van de wifi versterker.
Daarnaast kan mesh wifi zeer hoge snelheden aan en is het makkelijk te installeren. Lees meer over mesh wifi.
Bekijk deze mesh wifi systemen:
Beste uit de test
Een extra wifi toegangspunt is de beste wifi versterker. Door een goed thuisnetwerk aan te leggen kun je eenvoudig access points toevoegen. Dit kost tijd en moeite, maar dankzij dit goede onderliggende thuisnetwerk kan je de hoogste snelheden behalen op het wifi.
Omdat de extra toegangspunten met een netwerkkabel verbonden worden heb je de minste kans op storing. De toegangspunten hebben hierdoor namelijk nooit last van storing op het stroomnet (zoals bij powerline wifi) of druk bezette wifi kanalen (zoals bij mesh wifi). Daarom is het wifi netwerk erg snel én betrouwbaar, waardoor dit als beste soort wifi versterker uit de test komt.
Lees meer over het installeren van extra wifi punten.
Bekijk deze access points:
Meer wifi versterkers
Er zijn nog twee oplossingen die als wifi versterker kunnen worden gezien. Door nieuwe technieken hebben wifi 6 routers een extra groot bereik. Het kan dus slim zijn om je router te vervangen, indien deze toch al aan vervanging toe is.
Helaas zorgt een nieuwe wifi router niet altijd voor een beter bereik. Vaak heb je namelijk last van muren en vloeren waar het wifi signaal nou eenmaal moeilijk doorheen komt. Maak in dat geval gebruik van de andere wifi versterkers hierboven.
Lees meer over wifi 6 routers.
Bekijk deze wifi 6 routers:
Ten slotte kan het wifi verbeterd worden aan de ontvangende kant. De wifi antenne van een laptop kan bijvoorbeeld heel oud zijn waardoor het niet goed met je nieuwe wifi netwerk werkt.
Door een nieuwe wifi usb adapter te kopen, kun je eenvoudig de wifi antenne van je laptop upgraden naar de laatste wifi standaard. Hierdoor krijg je vaak een betere en stabielere verbinding.
Lees meer over usb wifi adapters.
Bekijk deze usb wifi adapters:
Beste plek voor wifi versterker
Wifi versterkers en mesh systemen sturen draadloos het signaal door naar de router. Hier is een sterke verbinding voor nodig. Bij een slechte verbinding kunnen signalen namelijk niet goed ontvangen en doorgestuurd worden, en zal het wifi dus niet goed werken.
Wifi versterkers moeten daarom binnen een goed bereik staan van je huidige wifi.
Mesh stations moeten binnen een goed bereik van één (of meer) van de andere stations staan.
Een goed bereik is een signaalsterkte van minimaal -67 dBm. Meet zelf de signaalsterkte.
De versterkers op deze pagina geven met een speciaal lampje aan of het apparaat binnen een goed bereik staat.