UTP contactdoos aansluiten

4 minuten lezen
utp contactdoos

Met een UTP contactdoos kun je zorgen voor internetaansluitingen in verschillende kamers van een woning. Het is de laatste stap bij het aanleggen van een goed thuisnetwerk.

Bekijk op deze pagina hoe de UTP contactdoos aangesloten wordt en ontdek de contactdoos met wifi.

UTP contactdoos aansluiten

Er zijn wandcontactdozen met drie soorten UTP montage:

Scroll horizontaal
Met schroevenBij CAT3 aansluitingen werden de aders vaak vastgemaakt met schroeven. Dit is erg storingsgevoelig en ouderwets. Het komt namelijk het het ISDN tijdperk en is daarom niet meer geschikt voor huidige aansluitingen.
KeystoneOp keystones kan de UTP kabel vaak aangesloten worden zonder extra gereedschap (tool-less). De UTP contactdozen met keystones zijn alleen niet erg stevig. De keystone kan namelijk vaak makkelijk losraken en erdoorheen geduwd worden.
LSA stroken
Aansluitingen met LSA stroken zijn veel steviger omdat het uit één massief UTP socket bestaat. Om de kabel aan te sluiten op de LSA stroken wordt een LSA punch down tool gebruikt. Deze zit bij de netwerk set, waar ook een kabeltester bij zit die nodig is om de UTP aansluiting te controleren.

Gebruik bij het aansluiten van de kabel kleurcode B. Dit staat altijd aangegeven op de LSA stroken of keystone.

In onderstaande video wordt uitgelegt hoe je een opbouw UTP wandcontactdoos aansluit. De installatie van een inbouwdoos gaat precies hetzelfde, alleen zit de doos dan in de muur.

Naast opbouw en inbouw zijn er ook CAT5 en CAT6 contactdozen. Bekijk het verschil tussen CAT5 en CAT6.

Als een contactdoos twee poorten heeft en je deze allebei wilt gebruiken, moet er voor elke poort een eigen netwerkkabel getrokken worden. Bekijk hoe je een goed thuisnetwerk aanlegt.

Contactdoos met wifi (draadloos ingebouwd)

Er zijn ook UTP contactdozen met een ingebouwd wifi access point. Hiermee heb je in elke ruimte razendsnel wifi zonder een (lelijk) access point op te moeten hangen of tegen zichtbare netwerkkabels aan te kijken.

Daarnaast heeft de contactdoos natuurlijk ook één of meer UTP aansluitingen zodat je in de kamer ook bekabeld internet kunt gebruiken.

De contactdoos met wifi ontvangt stroom via de netwerkkabel (Power-over-Ethernet, ofwel PoE). Hiervoor heb je een PoE switch of PoE injector nodig.

TP-link EAP230 wall
Wifi 5 snelheid (802.11ac) tot 1200 Mbps
1x Gbit LAN poort
Werkt op Power-over-Ethernet (PoE 802.3af/at)
11 mm dik (dezelfde afmetingen als een lichtschakelaar of stopcontact
Geschikt voor iedere standaard EU inbouwdoos en 86mm opbouwdoos
Advertentie
TP-link EAP235 wall
Wifi 5 snelheid (802.11ac) tot 1200 Mbps
3x Gbit LAN poorten
Werkt op Power-over-Ethernet (PoE 802.3af/at)
Kan ook PoE leveren op 1 van de poorten (max 13W, vereist PoE+ 802.3at als input)
15 mm
Geschikt voor iedere standaard EU inbouwdoos en 86mm opbouwdoos
rj45 stekker

Deze wall access points worden met een standaard RJ45 stekker aangesloten, dus niet met een LSA punch down tool of keystones. Om deze stekker op een netwerkkabel met vaste kern te monteren, moet de RJ45 stekker geschikt zijn voor vaste kern.

Een netwerkkabel met vaste kern wordt namelijk aangeraden bij PoE. Maar je kunt het bij kleine afstanden natuurlijk ook altijd proberen met een soepele kern.

Waarom een kabel met vaste kern?

Voor de aansluiting tussen het patchpaneel en de wanddoos wordt altijd een netwerkkabel met vaste kern gebruikt. Een kabel met soepele kern kán ook werken, maar waarschijnlijk moet het aansluiten dan een paar keer opnieuw gedaan worden voordat de verbinding zonder storing werkt.

Bekijk het verschil tussen alle soorten UTP kabels.

Er zijn drie redenen om een kabel met vaste kern te gebruiken voor de verbinding naar de UTP contactdoos:

Beste verbinding (1)

lsa aansluitingen

Een kabel met vaste kern blijft stevig zitten tussen de aansluitingen (mesjes). Hierdoor heb je de beste verbinding.

Een kabel met soepele kern bestaat namelijk uit allemaal losse draadjes. Als deze in de aansluiting geduwd wordt, kunnen sommige (of soms alle) draadjes volledig doorgesneden worden waardoor de kern minder goed contact maakt. Hierdoor is de weerstand hoger en het signaal slechter, wat zorgt voor meer kans op storing.

Steviger (2)

Niet alleen de acht aders van een kabel met vaste kern blijven beter zitten op de aansluitingen. Ook de kabelmantel zit veel steviger vast in de trekontlasting.

Een kabel met soepele kern trek je namelijk vaak zo los van de trekontlasting.

Minder storing (3)

De maximale afstand van vaak 100 meter is gebaseerd op 90 meter vaste kern en 10 meter soepele kern. Kabels met een soepele kern hebben namelijk meer last van weerstand. Hierdoor komt het signaal zwakker over en kun je meer last hebben van storing. Daarom wordt een netwerkkabel met vaste kern gebruikt.

Test altijd na het aansluiten van de kabel of de verbinding goed is met een kabeltester. Deze zit bij de netwerk set, waar ook vaak de LSA punch down tool en een kabelstripper bij zit.

Overzicht thuisnetwerk

Het andere uiteinde van de kabel moet uitkomen op een patchpaneel. Hier komen alle kabels samen die naar de verschillende kamers in de woning gelegd zijn. Zie onderstaande afbeelding.

wanneer stugge of soepele netwerkkabel

Lees meer over hoe je een goed thuisnetwerk kunt aanleggen.