Slimme stekkers
Met een slimme stekker verander je elk stopcontact in een slim stopcontact. Sluit apparaten of verlichting aan en bedien ze (ook buitenshuis) met je smartphone of stem. Het is ook mogelijk om het stopcontact volgens een eigen planning in- en uit te schakelen. Zo kun je bijvoorbeeld elke ochtend om 7 uur de verlichting of waterkoker aan zetten.
Sommige slimme stekkers kunnen alleen werken met een gateway (hub). Deze gateway maakt een verbinding mogelijk tussen jouw smartphone en de slimme stekker. Zo kun je de slimme stekker bedienen met een app op je smartphone.
Er is weinig verschil tussen slimme stekkers. Op deze pagina vind je alle soorten slimme stekkers. De belangrijkste verschillen zijn: of je het energieverbruik kan meten van het aangesloten apparaat, of de slimme stekker ook een lamp kan dimmen, of de slimme stekker ook buiten gebruikt kan worden en of de slimme stekker werkt met smart home systemen zoals Hue, Toon, Google Home Assistant en Apple HomeKit.
Voor Philips Hue
Philips heeft een eigen slimme stekker die volledig werkt met Hue. Deze stekker heeft niet per se een gateway (hub) nodig. Met de Hue app kan deze slimme stekker namelijk direct via Bluetooth bediend worden. Voor extra functies (zoals bijvoorbeeld aan/uit doen volgens planning en bedienen buitenshuis) is de gateway wél vereist.
Ook de slimme stekker van Innr is compatibel met Hue (met uitzondering van de entertainmentfunctionaliteit). Deze stekker ondersteunt Zigbee 3.0 en is iets goedkoper, maar vereist wel een gateway (hub).
Kopelbaar met Toon
Er zijn maar enkele slimme stekkers die kunnen werken met Toon. De Fibaro slimme stekker valt op vanwege zijn zeer compacte ontwerp. Daarnaast kan deze van kleur veranderen als het aangesloten apparaat meer energie verbruikt.
De goedkoopste slimme stekker die werkt met Toon is van TKB Home. Beide stekkers kunnen het energieverbruik meten.
Beste slimme stekker
Slimme stekkers verschillen vaak weinig van elkaar. Het grootste verschil zit in met welke systemen de stekker kan samenwerken, zoals Hue, Google Home en Apple HomeKit. Een andere functie die niet elke slimme stekker heeft is om het energieverbruik te meten. Ten slotte verschillen slimme stekkers in prijs.
Onderstaande stekkers kunnen met veel smart home systemen gekoppeld worden. De stekker van FlinQ kan ook zonder gateway (hub) gebruikt worden. Beide stekkers hebben ook een energiemeter. Vanwege veel functionaliteiten en een erg concurrerende prijs zijn dit de beste slimme stekkers.
Voor Google Home Assistant
Niet alle slimme stekkers kunnen werken met Google Home. Middels Google Assistant kun je sommige stekkers bedienen met je stem.
Deze slimme stekkers worden met Google Home Assistant. Het is ook mogelijk om de stekkers te bedienen als je niet thuis bent.
Met energiemeter
Een slimme stekker verbruikt zelf in stand-by modus vaak ongeveer 0,2 watt. Bij sommige slimme stekkers is het ook mogelijk om het energieverbruik van het aangesloten apparaat te meten. Handig om inzicht te krijgen in het stroomverbruik van verschillende apparaten.
Deze slimme stekkers kunnen in real-time laten zien hoeveel het apparaat verbruikt.
Voor Apple HomeKit
Met Apple HomeKit kunnen slimme apparaten in huis beheerd worden. Ook is het mogelijk om ze met je stem te bedienen middels bijvoorbeeld Siri.
Deze slimme stekkers kunnen werken met Apple HomeKit en Siri.
Dimbare slimme stekker
Een normale slimme stekker kan alleen de lamp (of het apparaat) in- of uitschakelen. Er zijn ook slimme stekkers die de aangesloten lamp kunnen laten dimmen. Hiervoor moet wel een dimbare lamp gebruikt worden.
Bekijk deze dimbare stopcontacten.
Voor buiten
De meeste slimme stekkers zijn alleen geschikt om binnen te gebruiken. Er bestaan ook enkele slimme stekkers die tegen een spatje water kunnen, zodat ze ook voor buiten geschikt zijn.
Bekijk deze slimme stekkers voor buiten.