Slecht wifi verbeteren
Op deze pagina staat alles over hoe je een slecht wifi netwerk kunt verbeteren. Er wordt hierbij van uitgegaan dat het internet abonnement snel genoeg is voor het aantal gebruikers in huis. Heb je alleen last van slechte wifi als er meerdere mensen aan het internetten zijn, maar niet als je alleen bent? Dan heeft het huishouden waarschijnlijk een sneller internet abonnement nodig.
Hieronder staan 12 tips om het wifi bereik te vergroten. Ook vind je informatie om problemen op te lossen en het signaal te versterken. Vaak moet je het wifi netwerk uitbreiden om te zorgen voor groter bereik. Hiervoor staan onder aan deze pagina verschillende oplossingen.
Beste oplossing om eenvoudig wifi te verbeteren
Vaak kun je met een paar simpele aanpassingen het wifi bereik vergroten. Door bijvoorbeeld de wifi router op de beste plek te zetten wordt het bereik beter verdeeld in huis.
Ook kun je soms het wifi signaal verbeteren door instellingen aan te passen. Door een rustiger kanaal te gebruiken kan de snelheid flink verbeteren.
Deze optimalisatie tips helpen alleen niet genoeg als het wifi signaal erg slecht is op de plek waar je wilt internetten. Dit slechte wifi signaal komt namelijk meestal door een te grote afstand van de wifi router en demping door tussenliggende obstakels. Gemiddeld kan tot maximaal 8 meter van de wifi router nog een goede signaalsterkte gehaald worden.
Daarom is de meest effectieve en beste oplossing om het wifi netwerk uit te breiden met nieuwe toegangspunten. De eenvoudigste manier is om een powerline wifi adapter te gebruiken. Hiermee kan elk stopcontact veranderd worden in een wifi toegangspunt.
Lees meer over powerline wifi en bekijk deze adapters:
Naast powerline wifi adapters zijn er nog meer manieren om het wifi netwerk uit te breiden.
Signaal verbeteren
Hoe kan ik mijn wifi instellingen aanpassen?
Er zijn een aantal manieren om het wifi signaal in huis te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld eenvoudig door de instellingen van het wifi netwerk aan te passen. Onderstaande aanpassingen kunnen de kwaliteit en snelheid van het wifi verbeteren.
Kanaal veranderen (1)
Als meerdere wifi toegangspunten op hetzelfde kanaal werken, vertragen ze elkaar. Ze kunnen namelijk niet tegelijk iets versturen omdat het signaal dan verstoord wordt. De 2.4 GHz frequentie heeft maar een beperkt aantal kanalen. Door een rustiger kanaal te kiezen kan het wifi signaal verbeteren en het bereik vergroten.
Bekijk hoe je naar het beste wifi kanaal kunt veranderen.
Kleinere kanaalbreedte gebruiken (2)
Soms worden er twee kanalen tegelijk gebruikt om een hogere snelheid te kunnen halen (deze gebundelde kanalen heten bonded channels). Dit lijkt misschien aantrekkelijk, maar gaat juist ten koste van het wifi bereik. Dit komt omdat het zendvermogen hierbij verspreid wordt over twee kanalen.
Ook kan een bonded channel zorgen voor langere wachttijden. Er kan namelijk pas iets verzonden worden als beide kanalen vrij zijn.
In bijna alle gevallen is het daarom beter om geen gebruik te maken van bonded channels, maar gewoon van één kanaal per wifi access point.
Stoorzenders vinden en verwijderen (3)
Stoorzonders kunnen zorgen voor erg slecht wifi. Apparaten die op dezelfde frequentie werken als draadloos internet (2.4 en 5 GHz) kunnen zorgen voor storing. Je hebt last van stoorzenders, als je:
- binnen het gemiddeld bereik van wifi staat, maar toch een slecht wifi ervaart;
- een goede signaalsterkte meet (minimaal -67 dBm), maar toch een slecht wifi ervaart.
Als je last hebt van een van bovenstaande, probeer je te achterhalen welke (draadloze) apparaten het probleem veroorzaken. Dit kun je doen door ze één voor één uit te schakelen en telkens te controleren of je nog last hebt van een slechte wifi verbinding.
Bekende stoorzenders zijn: draadloos (auto) alarmsysteem, andere wifi netwerken, magnetron, draadloos speelgoed, draadloze koptelefoon en een draadloze huistelefoon. Vaak storen deze apparaten het meest als ze vlakbij het wifi access point staan.
Ontvangst verbeteren
Er zijn ook manieren om het wifi ontvangst te verbeteren op bijvoorbeeld een laptop.
Externe wifi antenne (4)
De wifi antenne is ingebouwd bij de meeste apparaten. Door een externe usb antenne te gebruiken kan het wifi ontvangst verbeterd worden. Deze externe antenne kan namelijk beter signalen opvangen zodat je een sterkere en stabielere verbinding hebt. Ook kun je met een externe usb antenne eenvoudig de wifi standaard van je laptop upgraden, bijvoorbeeld naar wifi 6 dat een beter bereik heeft.
Misschien heb je nog een externe usb wifi adapter liggen waarmee je dit kunt uitproberen. Bekijk anders deze adapters eens:
Lees meer over usb wifi adapters.
Antenne richten (5)
Bij het richten van een antenne is het handig om te weten dat het signaal in de vorm van een donut rond de antenne wordt verspreid. Zijwaarts van de antenne is het signaal dus beter dan boven en onder.
Er zijn ook speciale richtantennes die het gehele zendvermogen naar één richting kunnen focussen. Hierdoor kunnen ze een grotere afstand overbruggen dan standaard antennes. Ook kunnen deze antennes de slechte signalen beter ontvangen.
Veel wifi routers hebben meerdere antennes. Het is aan te raden om alle antennes in dezelfde positie te plaatsen, omdat ze vaak in samenspel gebruikt worden.
Bereik vergroten
Met een paar simpele aanpassingen kan je vaak het wifi bereik flink verbeteren, zonder dat het iets kost. Bekijk deze manieren om het bereik te vergroten.
Wissel tussen frequenties (6)
Lagere frequenties kunnen makkelijker door obstakels heen gaan. De 2.4 GHz frequentie gaat dus beter door muren en vloeren dan de 5 GHz frequentie. Dit verschilt gemiddeld 15% in de signaalsterkte. Hiermee kun je soms net ver genoeg het wifi bereik vergroten.
Helaas is het op de 2.4 GHz frequentie vaak veel drukker, wat juist zorgt voor minder bereik. Daarom kan in sommige situaties tóch de 5 GHz frequentie beter zijn.
Dual-band wifi routers en access points kunnen op beide frequenties werken. Probeer dus eens te wisselen tussen beide frequenties om erachter te komen welke het beste in jouw omgeving werkt.
Wifi router verplaatsen (7)
In de meeste huishoudens wordt de wifi router van de provider gebruikt. Deze router wordt vaak in (of vlakbij) de meterkast geplaatst. De helft van het wifi bereik gaat hierdoor richting de straat en de grond. Het signaal wordt namelijk 360 graden rond de router uitgezonden.
Daarom is het veel beter om de wifi router centraal in huis te plaatsen. Hierdoor wordt het bereik beter verdeeld over de woning en kan de meeste dekking benut worden.
Wifi router upgraden (8)
Zoals eerder beschreven kan een zo klein mogelijke kanaalbreedte de wifi signaalsterkte verbeteren. Wifi 6 maakt hier gebruik van waardoor het tot 80% meer bereik kan bieden. Deze nieuwe standaard maakt het namelijk mogelijk om één kanaal (van standaard 20 MHz breed) op te delen in kleinere kanalen. Het signaal wordt hierdoor sterker omdat het volledige zendvermogen geconcentreerd wordt op een kleiner stuk. Hierdoor is een verder bereik mogelijk.
Door een nieuwe wifi 6 router te gebruiken kan het bereik dus eenvoudig vergroot worden. Lees meer over wifi 6 en bekijk deze nieuwe routers eens.
Signaal opvangen en versterken (9)
Het is ook mogelijk om een slecht wifi signaal te versterken. Met een standaard antenne is het alleen lastig om een zwak signaal goed op te vangen. Door de juiste antenne te gebruiken kun je dit slechte signaal wél ontvangen.
Onderstaande producten kunnen gebruikt worden om een goede verbinding te maken met een slecht wifi signaal. Dit wordt veel gebruikt om de vaak slecht bereikbare wifi netwerken op campings te verbeteren. Het is ook geschikt voor bijvoorbeeld hotels, gratis wifi hotspots en om het signaal van de buren te versterken.
Met deze antenne kan een slecht wifi signaal opgevangen worden. Hierna wordt er een nieuw signaal uitgezonden met betere kwaliteit, waarmee andere apparaten kunnen verbinden. Zo kunnen apparaten met een minder goede antenne toch gebruik maken van het slechte wifi signaal.
Wifi netwerk uitbreiden
Als bovenstaande manieren niet geholpen hebben, moet het bestaande wifi netwerk uitgebreid worden. Door uit te breiden komen er extra wifi toegangspunten bij waarmee apparaten kunnen verbinden. Zo zorg je dus voor een nieuw wifi signaal precies op de plek waar goed draadloos internet nodig is.
Er zijn verschillende oplossingen om het wifi uit te breiden. Bekijk de verschillen tussen alle wifi versterkers.
Hieronder worden de oplossingen kort beschreven.
Met access points (10)
Door wifi access points bij te plaatsen kan je het draadloos netwerk uitbreiden. Hiermee kan de hoogste snelheid gehaald worden, maar een goed thuisnetwerk aanleggen is hiervoor wel een vereiste. Access points moeten namelijk met een netwerkkabel verbonden worden. Omdat dit meer tijd en moeite kost, wordt deze oplossing minder vaak gekozen.
Bekijk deze access points en lees ook over wifi roaming waarmee de verbonden apparaten snel kunnen overschakelen naar het beste access point.
Bekijk de beste access points. Het is ook mogelijk om een extra router te gebruiken in plaats van access point.
Met stopcontact (11)
Met powerline wifi wordt het internetverkeer doorgestuurd naar de router via de bestaande elektriciteitsbekabeling. Door het stopcontact te gebruiken is het niet nodig om netwerkkabels aan te leggen. Bij deze oplossing kan eenvoudig elk stopcontact veranderd worden in een wifi toegangspunt. Daarom wordt powerline wifi vaak gebruikt.
Lees meer over internet via het stopcontact.
Bekijk deze powerline adapters met wifi.
Wifi draadloos uitbreiden (12)
Het is ook mogelijk om het wifi uit te breiden zonder gebruik te maken van kabels. Een moderne oplossing hiervoor is mesh wifi. Dit systeem bestaat uit meerdere stations die samen voor één groot wifi netwerk zorgen. De stations staan draadloos in verbinding met elkaar via een backhaul netwerk. Ook kunnen er altijd nog extra stations bijgeplaatst worden om het wifi verder uit te breiden.
Een wifi netwerk draadloos uitbreiden werkt het best als er weinig obstakels tussen de stations zijn. Zo kan het internetverkeer goed doorgestuurd worden. Lees meer over mesh wifi en bekijk de beste mesh systemen.
Bekijk deze mesh systemen.
De goedkoopste oplossing is om een ouderwetse wifi versterker te gebruiken. Helaas hebben deze wifi versterkers enkele nadelen. Gebruik daarom alleen nog onderstaande wifi versterkers als je draadloos internet weinig gebruikt en daarom de goedkoopste oplossing zoekt.
Bekijk de verschillen tussen alle wifi versterkers.
Dezelfde netwerk naam
Natuurlijk wil je graag dat de nieuwe draadloze toegangspunten dezelfde wifi netwerk naam hebben. Gelukkig kan eenvoudig de naam van de wifi toegangspunten veranderd worden. Hoe dit ingesteld kan worden staat altijd beschreven in de meegeleverde handleiding.
Probeer de verschillende toegangspunten op niet overlappende kanalen te zetten. Hierdoor storen ze elkaar niet en krijg je de hoogste snelheid.