Patchpaneel kopen en aansluiten

5 minuten lezen
patchpaneel

Om een goed thuisnetwerk aan te leggen is een patchpaneel in de meterkast onmisbaar. Vanaf dit patchpaneel zijn namelijk alle verbindingen naar de UTP contactdozen in huis aangelegd.

Op deze pagina vind je verschillende patchpanelen en informatie over waarom een patchpaneel nodig is.

Wandmontage in meterkast

patchpaneel meterkast schroefhaakjes

De goedkoopste manier om een patchpaneel aan de muur te bevestigen is door schroefhaakjes te gebruiken. Hiermee kan het patchpaneel plat tegen de wand geplaatst worden.

Nog netter is om een speciale wandhouder voor patchpanelen te gebruiken. Hier moet alleen wel genoeg ruimte voor zijn in de meterkast. Het patchpaneel zit dan namelijk niet plat op de muur, maar vereist ongeveer 20 centimeter diepte in de (meter)kast.

Er zijn twee soorten patchpanelen: met LSA stroken en keystones.

Patchpaneel met LSA stroken

Op een LSA patchpaneel kan de netwerkkabel het makkelijkst aangesloten worden. Dit gaat namelijk vrijwel altijd in één keer goed.

Om de kabel op een LSA aansluiting te bevestigen heb je alleen wel een LSA punch down tool nodig. Deze zit bij de netwerk set.

Ook is een LSA patchpaneel steviger dan een keystone patchpaneel omdat het één solide geheel is. Een keystone patchpaneel kan namelijk opgevuld worden met allemaal losse blokjes (keystones), die je soms makkelijk los duwt.

Om deze redenen heeft een LSA patchpaneel vaak de beste verbinding.

Een UTP kabel aansluiten op de LSA stroken gaat precies hetzelfde als op een UTP contactdoos met LSA stroken. De aders moeten aangesloten worden volgens kleurcode B. Deze kleurcode staat aangegeven bij de LSA stroken op het patchpaneel.

patchpaneel lsa kabel aansluiten

Bekijk hoe een netwerkkabel aangesloten wordt op een LSA aansluiting.

Keystone patchpaneel

Er zijn ook lege patchpanelen waar keystones ingeklikt kunnen worden. Het voordeel hiervan is dat er naast UTP keystones ook bijvoorbeeld Coax of HDMI keystones op het patchpaneel geplaatst kunnen worden.

Op een keystone kan de UTP kabel vaak aangesloten worden zonder gereedschap. Dit is wel een priegelwerkje, waardoor het meer tijd kost en niet altijd in één keer goed gaat.

Test daarom altijd de verbinding met een kabeltester. Deze zit bij de netwerk set.

CAT5, CAT6, CAT7 of CAT8 patchpaneel

Tenslotte zijn er patchpanelen voor de verschillende UTP categorieën. Een hogere categorie netwerkkabel ondersteunt meer MHz. Hiervoor heeft de kabel vaak betere bescherming tegen storing.

Bekijk de verschillen tussen CAT5, CAT6, CAT7 en CAT8.

Waarom patchpaneel gebruiken?

Als de UTP kabels zijn aangelegd kunnen ze natuurlijk ook direct op de switch aangesloten worden, zonder tussenkomst van een patchpaneel. Wat is dan precies de functie van het patchpaneel?

Er zijn enkele redenen om een patchpaneel te gebruiken (of bijvoorbeeld een UTP contactdoos als het om weinig aansluitingen gaat). Deze staan hieronder opgesomd.

Stugge kabel (1)

Voor de verbinding tussen het patchpaneel en de UTP contactdoos wordt om verschillende redenen een stugge kabel gebruikt. Het is niet de bedoeling dat deze stugge kabel nog regelmatig verplaatst of in en uit de switch gehaald wordt. Dit kan namelijk leiden tot kabelbreuken en storingen. Met een patchpaneel wordt dit voorkomen.

Betere verbinding (2)

Met speciale RJ45 connectors voor stugge kern is het mogelijk om een connector op de netwerkkabel te zetten. Echter is het altijd veel beter om de kabel te bevestigen op LSA stroken (of een keystone). Dit kan namelijk niet fout gaan en is ook nog eens veel makkelijker. Daarom zorgt een patchpaneel met LSA stroken voor een betere verbinding.

Zelf een RJ45 connector monteren kan nooit zo perfect gedaan worden als door machines in de fabriek.

Ongebruikte verbindingen beheren (3)

overzichtelijk patchpaneel

Oorspronkelijk worden patchpanelen in bedrijfspanden gebruikt. In deze gebouwen zijn reeds allemaal UTP kabels getrokken naar wandcontactdozen door het hele gebouw. Maar niet ál deze contactdozen worden gebruikt.

De (overbodige) UTP aansluitingen zijn er voor als er werkplekken bijkomen of verschoven worden. Deze (nog ongebruikte) verbindingen moeten dan alleen nog geactiveerd worden door te "patchen" (dit betekent een netwerkkabel pluggen vanaf het patchpaneel naar de switch).

Door niet alle UTP aansluitingen standaard te activeren zijn er minder switchpoorten nodig. Daarnaast zorgt het patchpaneel ervoor dat de kabels eenvoudig en overzichtelijk uit elkaar gehouden kunnen worden.

Patchpaneel aarden

Een patchpaneel hoeft niet geaard te worden bij gebruik van standaard UTP kabels die geen extra bescherming hebben.

Ook bij (S/)FTP netwerkkabels (dus met bescherming van folie en/of shield) is aarding niet per se nodig. Om de beste prestaties te bereiken kan deze bescherming wél geaard worden. Hierdoor is de netwerkkabel namelijk tot 100 keer beter beschermd tegen storing. Dat komt omdat via de aarding externe ruis kan worden afgevoerd, zodat de verbinding hier geen last van heeft. Maar ook zonder gebruik van aarding beschermd het folie en/of shield de verbinding tot tien keer beter tegen storing.

Aan het patchpaneel zit vaak een geel met groene aardedraad. Hiermee kan het patchpaneel geaard worden. Sluit deze aardedraad aan op het aardepunt in de meterkast. Gebruik hiervoor een aardedraad die dik genoeg is, zodat de weerstand zo laag mogelijk gehouden wordt (bijvoorbeeld 12 AWG dik).

Overzicht thuisnetwerk

Het patchpaneel zit tussen de switch en UTP contactdoos in. Bekijk onderstaande afbeelding maar.

overzicht thuisnetwerk aanleggen

Voor de verbinding naar de switch wordt aangeraden om UTP patchkabels te kopen, omdat het zelf monteren van een RJ45 connector nooit zo perfect kan worden gedaan als door de machines in de fabriek.

Lees meer over hoe je een goed thuisnetwerk kunt aanleggen.