Netwerk switch kopen
Met een netwerk switch kun je computers met elkaar verbinden. Vaak heeft de standaard router van de provider onvoldoende poorten voor alle apparaten in huis. Door een switch op de router aan te sluiten heb je meer netwerkpoorten.
Op deze pagina vertellen we waar je op moet letten bij het kopen van een switch. Daarnaast geven we veel opties van switches met verschillende eigenschappen.
Waar op letten bij aankoop?
Op een standaard thuisnetwerk kunnen maximaal 254 apparaten een IP adres krijgen, en dus actief zijn (incl. wifi). Dit limiet opzoeken is niet aan te raden, maar geeft wel aan tot hoeveel poorten je maximaal uit zou kunnen breiden.
Het belangrijkste waar je op moet letten als je een switch koopt is dat je weet hoeveel poorten je nodig hebt. Houd er rekening mee dat er één poort van de nieuwe switch gebruikt gaat worden om aan te sluiten op je router.
Prijs & snelheid
Hierna is het belangrijk om op de snelheid te letten. Het is zeer aan te raden om een Gigabit (1000 Mbit) switch te kopen. Het prijsverschil met Fast ethernet (100 Mbit) is namelijk ontzettend klein, en het snelheidsverschil juist heel groot.
Mocht je een internet abonnement hebben van minder dan 100 Mbit, en tussen apparaten in huis geen snelle verbinding nodig hebben (zoals een lokale NAS / mediaspeler), dan is er geen reden om per se voor een Gigabit switch te kiezen.
Verschil managed en unmanaged
Een unmanaged switch is gewoon een simpele switch zonder extra instellingen of geavanceerde functies.
Op een managed switch is meer in te stellen (vaak via de browser), zoals Quality of Service (QoS), VLANs, Access Control Lists (ACLs), monitoring, port configuration, etc.
Kleine (mini)
Switches beginnen vanaf 5 poorten. Deze netwerk switches hebben dus het kleinste formaat. Ze kunnen daarom makkelijk geplaatst worden bij een bureau of desktop.
Met Power over Ethernet (PoE)
Veel switches kunnen ook stroom leveren via de netwerkkabels. Wanneer je bijvoorbeeld een IP camerasysteem installeert, dan kan de camera stroom ontvangen via de UTP kabel. De camera heeft dan dus geen stopcontact meer nodig.
Beide apparaten moeten hiervoor power over ethernet ondersteunen. Bij de switches op deze pagina staat aangegeven of PoE ondersteund wordt.
Meer dan 10 poorten
Veel poorten nodig? Er zijn ook switches met 16, 24 of zelfs 48 poorten te koop. Dit zijn goede switches met 16 en 24 poorten:
Beste (snel & goed)
Sommige switches kunnen meer dan alleen computers met elkaar verbinden. Zo kan met Quality of Service (QoS) vertraging (lag) tegen worden gegaan, door bepaald type verkeer prioriteit te geven. Hiermee verbeter je de kwaliteit van real-time applicaties, zoals bijvoorbeeld online gaming en voice-over-ip (VoIP).
De beste switches bieden niet alleen snelle gigabit poorten, maar hebben ook functies zoals Denial-of-Service (DoS) protection, Access Control Lists (ACLs), performance monitoring en VLANs.
Deze switches zijn niet alleen snel, maar hebben ook veel extra functies om het netwerk te verbeteren:
Goedkoop
In veel huishoudens voldoet een simpele switch al aan de wensen. Dit zijn simpele gigabit switches zonder extra functies.
Met draadloos (wifi)
Soms is het handig om gelijk een wifi access point te combineren met een switch. Dat is alleen niet een functie waarmee switches verkocht worden.
Een wifi router beschikt zowel over een ingebouwde switch als een draadloos (wifi) toegangspunt. Daarnaast beschikken ze vaak ook nog eens over allerlei handige extra functies:
Lees meer over de beste wifi routers met groot bereik (met ingebouwde switch).
Met USB poort
Een harde schijf of printer aansluiten op het thuisnetwerk? Sommige providers verschaffen routers met een USB poort, waarmee je deze appparaten makkelijk kunt delen met alle computers.
Dit is echter een functie die niet door switches wordt aangeboden, maar door routers. Deze routers beschikken zowel over een ingebouwde netwerk switch als een USB poort:
Voor buiten
Standaard switches zijn niet geschikt voor buiten. Door vocht of direct zonlicht gaat de apparatuur defect.
Deze switches zijn wel weersbestendig, en speciaal voor buiten ontworpen: