Wifi buiten in de tuin

5 minuten lezen
buiten in de tuin

Het is heerlijk om buiten in de tuin te kunnen werken achter de laptop, of een serie te kijken op de telefoon. Hiervoor is wel goed wifi bereik nodig, want anders krijg je last van haperingen of storing.

Er zijn verschillende oplossingen voor goed wifi in de tuin. De ene oplossing is makkelijker dan de ander. Bekijk op deze pagina wat de beste wifi oplossing is voor jouw tuin.

Van het resultaat zul je voortaan altijd kunnen genieten. Lekker in de buitenlucht!

Doe eerst deze test

wifi hotspot

Voordat je het wifi kunt uitbreiden naar buiten is het belangrijk om te testen of het signaal goed genoeg door de buitenmuren en ramen van het huis heen kan komen. Als je dit weet kun je de beste oplossing kiezen.

Dit kun je eenvoudig testen met bijvoorbeeld twee smartphones. Op één telefoon kun je een wifi hotspot instellen. Dit mag ook bijvoorbeeld een access point of wifi router zijn dat een wifi netwerk uitzend. Plaats deze telefoon of access point binnen, bijvoorbeeld op de vensterbank, dichtbij de tuin.

Op de andere telefoon kun je buiten zelf de signaalsterkte meten van de wifi hotspot met een gratis app. Doe dit op de plek waar je gebruik wilt maken van wifi.

Haal je een signaalsterkte van minimaal -67 dBm? Dan komt het signaal goed genoeg door de muren en ramen heen.

Wifi versterker voor beter bereik buiten

Blijkt uit de test dat het wifi signaal goed genoeg door de muren en ramen komt? Dan kun je een zeer makkelijke oplossing gebruiken die eenvoudig te installeren is: een wifi versterker.

Is het wifi signaal te zwak? Bekijk dan hoe je wifi kan uitbreiden tot achter in de tuin.

Hieronder staan vier soorten wifi versterkers. Installeer één van deze oplossingen binnenshuis bij een stopcontact dat zo dicht mogelijk bij de tuin zit. Dit zal buiten zorgen voor goed draadloos internet.

  • Mesh wifi: dit zijn meerdere stations die samen zorgen voor één groot wifi netwerk in de hele woning en biedt daarnaast veel extra functies. (lees meer over mesh);

Bekijk de verschillen tussen deze wifi versterkers.

Wifi uitbreiden tot achter in de tuin

Als uit de test blijkt dat het signaal slecht door de buitenmuur komt, dan kun je het wifi verbeteren door buiten het huis een zender te plaatsen.

powerline wifi tuinhuis schuur

Dit is het makkelijkst als je een tuinhuis of schuur hebt, waar ook een stopcontact is. Dan kun je namelijk gebruik maken van powerline wifi. Hiermee kun je via de elektriciteitsbedrading het internet van binnenshuis naar de schuur krijgen, zonder kabels te trekken. De powerline wifi adapter die je in de schuur plaatst zal zorgen voor het wifi netwerk.
Bekijk hoe powerline wifi werkt.

Voer eerst een test uit om zeker te weten dat deze oplossing zal zorgen voor een goed wifi bereik in de tuin. Hiervoor kun je de eerdere test opnieuw uitvoeren, maar dan door de wifi hotspot in de schuur of tuinhuis te plaatsen.

Heb je nog steeds een slecht signaal of is deze oplossing geen optie? Lees dan verder.

Access Point (AP) voor buiten plaatsen

Na bovenstaande tests nog geen oplossing gevonden die voor goed wifi bereik zorgt? Dan zijn er nog twee manieren om buiten een wifi access point te plaatsen.

Met kabel trekken (1)

Door een wifi access point voor buiten te plaatsen krijg je het beste resultaat en de meeste dekking. Het extra wifi punt is weerbestendig en kan aan een muur of paal bevestigd worden.

Hiervoor kun je deze outdoor access points gebruiken:

TP-link EAP110 Outdoor
Wifi 4 (802.11n) tot 300 Mbps op 2.4GHz
Ondersteunt Power over Ethernet (802.11af)
Geschikt voor buiten (IP65 bescherming)
Muur en paal bevestiging mogelijk
Advertentie
TP-link EAP225 Outdoor
Wifi 5 (802.11ac) tot 300 Mbps op 2.4GHz en 867 Mbps op 5GHz
Ondersteunt Power over Ethernet (802.11af)
Geschikt voor buiten (IP65 bescherming)
Muur en paal bevestiging mogelijk

Bekijk meer outdoor access point.

Het is hierbij noodzakelijk om een netwerkkabel aan te leggen, waardoor het een grotere klus is. Door gebruik te maken van Power over Ethernet (PoE) heeft het outdoor access point geen elektriciteitskabel nodig, omdat deze dan via de netwerkkabel stroom krijgt. Bekijk alle mogelijkheden van PoE.

Heb je een tuinhuis of schuur met elektriciteit? Dan is de klus iets makkelijker. Door powerline te gebruiken kun je het internet van binnenshuis naar de schuur krijgen via het stopcontact. Dit scheelt het trekken van een netwerkkabel van binnenshuis naar buiten. Vervolgens kun je vanuit de schuur een netwerkkabel aanleggen vanaf de powerline adapter naar de tuin, waar het wifi access point geplaatst moet worden.

Heb je geen tuinhuis of schuur? Dan moet je een netwerkkabel vanuit binnenshuis naar buiten trekken. Bekijk hoe je een goed thuisnetwerk kunt aanleggen.

Probeer het access point zoveel mogelijk uit de regen en directe zon te plaatsen. Ook al is het apparaat weerbestendig: zo heb je de minste kans op storing.

Zonder kabel trekken (2)

Absoluut geen zin in kabels trekken? Dan is de laatste optie een MiFi router. In dit apparaat kun je een simkaart plaatsen. Hierdoor kan het verbinding maken met mobiel internet. Deze oplossing is erg makkelijk te installeren, maar valt op de lange termijn duurder uit.

De MiFi router werkt hierna als access point. Alle apparaten kunnen namelijk met het wifi netwerk van deze router verbinden, en zo gebruik maken van internet.

Deze oplossing is zeer eenvoudig te gebruiken. Lees meer over mifi.